Amerikassa voit fiilistellä omalla nuotiolla joka ilta

Itävalta

Camping alueet Euroopassa ja Amerikassa

Moottoripyöräily yhdistettynä telttailuun ei ole kaikkien juttu, mutta te, joille se sopii ja jotka siitä nautitte, tai haluatte ehkä joskus kokeilla sitä, niin tässä hieman huomioita eri maiden camping alueiden tasosta.

Kokemusta on seuraavien maiden camping alueista: Suomi, Saksa, Itävalta, Italia, Puola, Ranska, Latvia, Viro, Amerikan länsirannikko (laajasti) ja Kanada. Tämä vertailu siis kattaa vain nämä maat ja alueet, enkä voi yleistää asioita mantere-tasolla tietenkään.

Pääsääntöisesti Euroopassa taso on hyvä, palvelut pelaavat, pesutilat ovat siistit ja myös ruokapaikka yleensä löytyy. Aamiaisenkin voi nauttia useimmissa paikoissa, tosin joissakin se pitää muistaa tilata jo illalla. Lisäksi on mahdollista löytää alueita jotka ovat ihan kylän tai kaupungin laidalla, joista on sitten kiva lähteä iltasella kävelemään. Ilmainen tai ainakin maksullinen Wi-Fi löytyy myös melkein aina, ja se taas helpottaa reissulaisen yhteydenpitoa kotimaahan matkan aikana.  

Palvelukielenä Euroopassa on useimmiten englanti, tosin Ranskassa se ei välttämättä tule ihan automaattisesti, mutta sinnikkyydellä ja hymyllä saa ihmeitä aikaiseksi sielläkin. Itä-Euroopan maissa englanninkielen taso on yllättävän korkea, ja ihmiset muutenkin erittäin ystävällisiä.

Hintahaitari, heinäkuun sesonki (v.2015) hinnoilla, oli Euroopassa 16-32€ / yö. Keskimäärin kuitenkin noin 24€. Saksassa edullisin, Italiassa kallein. Joissakin paikoissa hinta lasketaan henkilömäärän ja moottoripyörien lukumäärän mukaan, joissain vain per/teltta. Lisämaksusta saa sähköpaikan.

Joskus camping toimiston suljetulla ovella lukee, että etsi itse oma paikkasi ja tule maksamaan kun toimisto aukeaa. Näin saattaa käydä jos tulet alueelle erityisen aikaisin tai vaikkapa yöllä. Hyvä näissä on se, että suihkut yms. on kuitenkin käytettävissä heti.

Useimmissa paikoissa Euroopassa suihkut kuuluvat hintaan, joskus piti olla kolikoita kuumavesi-automaattiin, mutta siinäkin eurolla pääsi jo pitkälle. Vaatteidenpesukoneet ja kuivurit ovat maksullisia, keskimäärin meni n. 6€ ja 1 tunti kun vaatteet oli pesty ja kuivat. Astianpesupaikat löytyvät myös aina ja ne ovat ilmaisia. Omat pesuaineet ja pyyhkeet pitää tietysti olla.

Euroopassa, heinäkuussa, ei tarvinnut camping alueilla jonotella. Suihkuja ja vessoja oli joka paikassa riittävästi. Elokuussa, kun muu Eurooppa lomailee, tilanne saattaa olla toinen.

Euroopasta nostaisin erityisesti esille Puolan, jossa joissakin camping alueilla oli ihan uskomattoman hienot pesutilat, jotka eivät hävenneet yhtään luksushotellille. Palvelu oli ystävällistä ja nopeaa. 

Itävalta, ja varsinkin Alpit, ovat todella kauniita katsella. Kylät värikkäine taloineen on koristeltu kukkasin, ja vihreät niityt vuorten rinteillä ovat kuin suoraan jostain satukirjasta. Camping alueet vuorten rinteillä ovat ihan omaa luokkaansa. Osa niistä on suunniteltu palvelemaan myös talvisesongin aikana karavaanareita, joten palvelutkin ovat sen mukaiset. Kannattaa kuitenkin muistaa, että niissä saattaa olla aika viileää yöaikaan myös kesällä. Itävallassa myös ajoreitit ovat ihan omaa luokkaansa, mutta en mene siihen nyt tässä artikkelissa.

Amerikassa taso taas vaihtelee huimasti. Osa paikoista on ihan siistejä, osa sellaisia ettei tee mieli toiste mennä. Siellä ihmispaljous, ymmärrettävästikin, tuo omat haasteensa kunnossapitoon, ihan vuorokausitasolla.

Länsirannikolla voi lisäksi törmätä siihen ilmiöön, ainakin heinäkuussa, että camping alue on täysi. Joskus yöpaikka löytyi vasta kolmannella tai neljännellä yrittämällä, joskus luovutettiin ja mentiin hotellin. Jos haluat yöpyä esim. Yellowstonessa, niin varaus kannattaakin tehdä jo edellisenä kesänä. Tietenkin, hyvällä tuurilla, jokin paikkavaraus saattaa olla juuri peruuntunut kun menet sitä kysymään, mutta pääsääntöisesti nähtävyyksien lähistöllä olevat camping paikat on varattu jo aikoja sitten. Samoin jos satut tarvitsemaan yöpaikkaa 4.7 (itsenäisyyspäivänä) eikä sinulla ole varausta, kannattaa varautua hieman pidempään etsintä aikaan sinä iltana.

Hintataso on rannikon tuntumassa Eurooppaa korkeampi, keskimäärin n. 30 dollaria, toisinaan jopa 70 dollaria. Sisämaassa, tai kun löydät jonkun yksityisen camping alueen, hinta on edullisempi.

Jänniä yöpymispaikkoja oli myös ne, vuorilla - keskellä ei mitään, sijaitsevat aitaamattomat alueet, joissa saattoi olla vain vessa, ehkä yksi vesipiste, karhukaapit (joihin suositellaan ruokatavarat laitettavan yöksi) ja postilaatikko johon tiputit maksun ja henkilötietosi. Ne ovat toki edullisia n. 7-15 dollaria yö, ja kaupanpäälle saat hieman extreme fiilistä! Alueella saattaa käydä joku tarkistamassa tilanteen kerran yössä, tai sitten ei.

Tätä samaa - maksu postilaatikkoon - käytetään toki myös aidatuilla ja vartioiduilla alueilla, silloin kun toimisto ei ole auki.

Jenkkilässä on joitakin camping ketjuja kuten esim. KOA, joissa "taataan" tietty taso ja palvelut. Niiden hintakin on sitten jo motellitasoa.

Suihkut on usein maksullisia, varaa siis neljännesdollareita tarpeeksi mukaan.

Monessa paikassa on jokaisella "omalla tontillaan" tulisija, johon sai ostaa puita (paikalle toimitettuna) tai sitten vaan kerätä niitä lähiympäristöstä. Euroopassa taas suositaan enemmän yhteisiä grillausalueita, joita toki löytyikin monesta paikasta.

Kun menee vähän valtaväylien ulkopuolelle, saattaa löytää mukavia yksityisiä camping alueita, joissa palvelu on loistavaa ja saatat (suomalaisena = harvinaisuus) turistina, saada jotakin kivaa pikku extraa. Hauskoja teema- camping alueitakin löytyy runsaasti, kuten esim. Monument Valleyn intiaanikylä tai mm. Utahissa oleva länkkärikylä.

Amerikassa telttailu näyttää olevan yhtä suosittua kun automatkailu, kun taas Euroopassa camping alueet ovat enimmäkseen täysi matkailuautoja.

Kesällä Amerikan camping alueilla saa varautua siihen, että paikalle pamahtaa bussikaupalla turisteja, varsinkin nähtävyyksien lähellä. Silloin saat jonottaa joka paikkaan - suihkuun, vessaan, syömään… Suihkujonot vältät kun nouset tarpeeksi aikaisin aamulla, ennen muita. Kannattaa myös varautua siihen, että illalla saattaa kuulua muutakin kun linnunlaulua!

Kanada on melkolailla Amerikan kaltainen, camping alueita tuntuu olevan, ainakin Kalliovuorilla, tiheämmin kuin Amerikan puolella. Kalliovuorten camping - palvelut ja taso olivat ainakin ihan hyvät. Mielenkiintoiseksi majoittumisen teki monet eri eläinkunnan edustajat, kuten peurat, hirvet ja murmelit jotka viettivät rennosti aikaa keskellä aluetta. Varoituksia karhuista näkyi myös joka paikassa, ja niitä karhulaatikoita oli tarjolla, mutta nalleja ei onneksi itse kohdattu. Muualta, Kanadan puolella, ei olekkaan vielä kokemusta.

Plussat ja miinukset

Jos pitää camping matkailusta ja tykkää nukkua teltassa, niin positiivisia asioita tästä kyllä löytyy: Moottoripyörän saa aina "sängyn viereen" ja useimmiten alueet on muutenkin aidattu, monet lukollisen portin takana. Camping alueella tapaa mukavia ihmisiä, muutkin kun motoristit tulevat juttelemaan. Saa viettää aikaa ulkona, ja nauttia kesästä. Hintataso on edullinen. Suihku ja WC tilat on usein, ainakin Euroopassa, siistimmät kun halvoissa motelleissa.

Miinusta tulee tietysti siitä, että joutuu pakkaamaan ja purkamaan kamoja aamuin illoin, kuumalla ilmalla teltassa on todella kuuma ja joissakin maissa, Suomen lisäksi, on hyttysiä ja muita ötököitä.

Omakohtaisesti paras suunnitelma matkamajoitukseksi, pitkillä matkoilla, on teltta / mökki / hotelli yhdistelmä, fiiliksen ja paikan mukaan. Isoimmissa kaupungeissa on ihan kiva olla keskustan hotellissa, vuorilla taas teltta tai mökki on ihan parasta.

Teltat on kuitenkin nykyään aika pieniä kantaa mukana, ja paksu (sähköpumpulla) täytettävä, ilmapatja menee todella pieneen tilaan ja siinä on mukava maata kivisemmässäkin maastossa.

Suosittelen kokeilemaan!!

LadyBiker

 

Latvia

Death Valley, USA

Death Valley, USA

Gardajärvi, Italia