Daytona Bike Week 2016, Florida, USATänä vuonna vietettiin Bike Week:n 75 vuosipäivää Daytonassa. Vielä ei ole tiedossa paljonko kävijöitä tänä vuonna oli, mutta keskimäärin paikalle saapuu noin 500.000 motoristia.

Mitä Daytonassa sitten tapahtuu?

Ensinnäkin, tapahtuma ei ole yhdessä paikassa, vaan eri kohteiden välillä voi olla kymmenenkin kilometriä. Tämähän ei tietenkään moottoripyörällä saapuvaa haittaa, sillä joka paikassa on moottoripyörille hyvin järjestetty etuajo-oikeus ja parkkipaikka ihan tapahtuman ytimessä.


Osa tapahtumaa on myös se ”päämäärättömästi” edestakaisin ajelu. Mihin tämä Floridan ranta antaa toki mahtavat puitteet!

Suurimmat keskittymät olivat ensinnäkin; Bruce Rossmeyer´s Harley Davidson – liikkeen ympärillä, jossa kului sujuvasti koko päivä koluten myyntikojuja.


Harrikkaliikkeessä alkaa puolenpäivän jälkeen olla niin pitkät jonot, kaikilla 5 kassalla, että voi joutua varaamaan tunninkin jonottamiseen – vinkkinä siis, mene paikalle ajoissa aamulla, jos aiot shoppailla liikkeessä.Liikenteen ohjaajia oli joka kulmalla ja he toivottivat kaikki, leveästi hymyillen, tervetulleiksi. Hieman pidemmällä olevalle parkkipaikalle oli järjestetty vieläpä kuljetus, koska jenkkilässähän ei ole tapana kävellä, ainakaan ilman hyvää syytä. Haastavaksi, valtavan jenkki Fordin vetämästä vaunusta, poistumisen teki se, että oma pyörä piti jotenkin huomata sieltä tuhansien joukosta ja pysäyttäminen tapahtui huutamalla kuskille. Ennen kuin tämän tajusimme, olimme tietysti jo noin 100 metriä ohi pyöristämme, mutta tietääpähän ensi kerralla.

Toinen suuri alue oli Daytona International Speedwayn ympärillä. Paikalla olikin tuhansia pyöriä jotka sujuvasti puikkelehtivat jalankulkijoiden välissä! Tämä oli jälleen hyvä osoitus siitä miten jenkeillä on suurien tapahtumien järjestelyt hallussa, moottoripyörillä oli parkkipaikkoja ihan sinä myyntikojujen vieressä, sekä radan parkkipaikalla tilat lisäksi tuhansille. Kaikki, ainakin näytti, sujuvan kuin itsestään.Täällä oli useimpien suurten merkkien myyntiosastot, joihin oli todella panostettu. Lisäksi lukuisia pienempiä osastoja joista löytyi erikoisempaa moottoripyörätarviketta, käsitöitä ja tietenkin vaatteita, koruja, ruokaa yms. yms.

Itse radalla järjestettiin näytösajoja päivittäin. Useilla osastoilla esiintyi bändejä pitkin päivää.Kolmas pääpaikka oli tietysti Daytona Beachin ”bilekatu”, johon porukka kokoontuu illaksi/yöksi. Kadulla pääsee ajamaan pääosin vain moottoripyörällä, ja jälleen parkkipaikkoja on tarjolla ihan ilmaiseksi tienvierestä nopeimmille, tai 5 dollarin hintaan sivukadulla olevilla parkkialueilla.

Myös tällä kadulla on useiden isojen liikkeiden pikkumyymälät, eli jos et päivällä vielä löytänyt tarpeeksi ostettavaa, voit tehdä sen kätevästi vielä siinä juhlimisen lomassa (jolloin se nahkatakki ei enää vaikutakaan niin kalliilta) Ovelasti – ja toisaalta, kuluttajan kannalta helpoksi tehty tämä rahan tuhlaaminen.

Monessa baarissa sai toki ilmaiseksikin asioita, jos sattui sopivasti paikalle. Esim. paikallinen HOG – tarjosi joitakin ilmaisia etuja, kunhan sinulla oli jäsenkortti mukana. Esimerkiksi eräässä baarissa sait rannekkeen, joka oikeutti hampurilaisateriaan ja pariin juomaan. Myös päivällä, monella osastolla jaettiin ilmaiskrääsää.


Nämä eivät toki olleet ainoat paikat Daytonassa jossa voit rahojasi tuhlata, pitkin kaupungin katuja ja rantaa oli pienempiä kojukeskittymiä ja tapahtumia joka päivälle.

Toisaalta taas sinulla on mahdollisuus nähdä toinen toistaan hienompia - ja omituisempia pyöriä ja niiden omistajia, ihan ilmaiseksi joka paikassa. Eri paikoilla olevissa kojuissa ja kaupoissa myydään aika paljon samoja tuotteita, eli joka paikassa niihin ei ehkä kannata edes pysähtyä. Nämä muutamat isommat alueet tosin kannattaa koluta läpi, sillä niistä voi löytää erikoisempia tuotteita.

Mukavana lisäpalveluna -jos asut hotellissa Daytona Beachilla – monessa paikassa järjestyi ostosten toimitus hotellille, jotta sinun ei tarvitse turhaan lopettaa shoppaamista kun kädet on jo täynnä. Tämän toimivuutta emme tosin testanneet, koske emme asuneet alueella.


Olimme paikalla vain kaksi täyttä päivää, ja tuntui ettei tosiaan nähnyt kun vasta pienen osan tarjonnasta.

Daytonaan kannattaa varata useampi päivä, jos haluaa käydä edes nämä pääpaikat läpi, jos taas haluaa nähdä suunnilleen kaiken, tarvitsee siihen koko viikon, hyvän kunnon ja paksun lompakon!

Kun pääset paikanpäälle – käy ensitilassa hakemassa Official Pocket Guide jostain (niitä jaetaan monessa paikassa ja ainakin infopisteissä) ja tutustu tarjontaan, josta valitset sitten ne itseäsi oikeasti kiinnostavat asiat. Myös viralliselta nettisivulta löytyy runsaasti tietoa (linkki alla).


Daytona Bike Week:llä on kaikkea, ja paljon – se on motoristille ehdottomasti käymisen arvoinen tapahtuma!
SRD