Tarina Romaniassa tapahtuneen kolarin ja kaadon jälkeisistä tapahtumista.

 1. Puhelu vakuutusyhtiän hätäpalveluun
  Tätä en tehnyt ihan ensimmäisenä, sillä onnettomuuspaikalle alkoi nopeasti kehittymään melkoinen ruuhka kun vastaan tullut bussi oli pysähtynyt ja oma pyöräni makasi toisella kaistalla ajokelvottomana. Onneksi olin kaverin kanssa ajelemassa ja yhdessä saimme pyörän "raahattua" tien sivuun ja liikenne pääsi vähitellen jatkamaan kulkuaan. Itse puhelu sisälsi lähinnä tiedonannon siitä mitä tarvitsen -ja tiedon saamisen siitä että SOS International hoitaa asiaa siitä eteenpäin.

 2. SOS International
  Soittivat n. 20 minuutissa minulle sen jälkeen kun olin soittanut vakuutusyhtiöön. Olin jo kerinnyt soittaa siinä välissä paikalliseen taksikeskukseen saadakseni taksin noutamaan minut (luuri taidettiin lyödä korvaan kun eivät puhuneet englantia)
  SOS Internationalin (SI) asiakaspalvelija kyseli tarkkaa paikkaa missä onnettomuus oli sattunut. Ja kyseli tarvitsenko ambulanssia. Kerroin että pystyn itse hyvin kävelemään ja että yritän saada taksia itse. Silti pari tuntia myöhemmin kun olin jo takaisin hotellilla SI:n tilaama taksiyhtiö soitteli että mistä minut piti noutaa... ja sain taas selittää että en tarvitse heidän taksiaan.
  SI hoiti paikalle hinausauton joka nouti pyörän n. 4h onnettomuuden jälkeen ja hinasi sen ensin yhtiön omalle varikolle Satu Mareen (samaan kaupunkiin missä meillä oli hotelli)

 3. Taksin saanti
  Tämä osoittautui yllättävän vaikeaksi! Vaikka etäisyyttä Satu Mareen oli vain n. 35km niin silti se on paikallisille takseille liian kaukana! Eivät siis lähde hakemaan asiakasta "kaupungin ulkopuolelta"! Lisäksi yllättävän harva taksiyhtiö tai keskus puhui englantia.
  Lopulta hotellin avulias respatyttö löysi taksin joka soitti minulle kotoaan ja ilmoitti olevansa paikalla n. 30 minuutin päästä. Herra puhui jopa ihan kohtalaisen hyvää englantia!
  Paikallinen taksi olisi vienyt minut ihan tavalliseen sairaalaan, mutta SI -asiakaspalvelu oli sitä mieltä että pitää mennä yksityiseen sairaalaan, jotta saan kunnollista hoitoa haavaani sekä kunnollisen kuitin.

 4. Yksityisklinikka Satu Maressa
  Taksikuski ei tiennyt yhtään yksityissairaalaa kaupungissaan. Hotellin Respa tiesi yhden, vieläpä hyvin lähellä hotellia. Kyseessä taisi olla jonkunlainen kuntoutusklinikka tms.
  Heti pääovella oli meitä vastassa klinikan johtaja puku päällään. Häneltä saimme varmistuksen että saan kuitin lääkärikäynnistä, hän myös saattoi meidät alakertaan lääkärin huoneeseen. Taksinkuljettaja oli koko ajan mukana "tulkkina". Sattuipa vaan niin että lääkäri oli Unkarilainen joka puhui ilmeisesti huonoa romaniaa ja vielä huonompaa englantia...
  Haavan puhdistus suoritettiin ihan suhteellisen hyvin... siitä ympäriltä. Itse haavaan ei kajottu lainkaan. Paksu kerros jotain rukseaa mönjää päälle (Betadine?) ja side siihen päälle ja siteen vaihto 3:n päivän päästä. Hinta 100 Leu (n. 20 euroa). Kuitin saaminen osoittautuikin hankalaksi.
  Tulkkini (taksikuski) ja lääkäri molottivat jonkun aikaa väitellen siitä että kuitti pitää saada! Parin minuutin jälkeen lääkäri alkaa kirjoittamaan käsin "hoito-ohjetta" eli jonkunlaista reseptiä?
  Tulkkini lähti ylös hakemaan klinikan johtajaa paikalle. Tämän saapuessa alakertaan hän pyysi meitä siirtymään ulos odottamaan. Istuin siinä klinikan portailla muutaman minuutin kun johtaja tulee takaisin käytyään "rakentavan keskustelun" lääkärinsä kanssa. Hän ojentaa minulle maksamani rahat takaisin eikä kuitista tarvinnut enää keskustella!

 5. SI:n lääkärin kommentti
  Muutama tunti myöhemmin SOS Internationalin lääkäri soitti ja kysyi saamastani hoidosta. Sanoin ettei haavaa puhdistettu ja että epäilen siellä olevan jotain hiekkaa tms. Lääkäri lopetti puhelun ja sanoi soittavansa uudestaan hetken päästä. Uudessa puhelussa neuvottelimme mihin minut siirretään (kunnollinen Sairaala) taksilla... Ja Romania oli heti alkuun pois laskuista. Lähinnä pallottelimme Slovakian Kosicen ja Unkarin Budapestin välillä.
  Omasta mielestä Buda oli parempi vaihtoehto koska sieltä sai myös suoria lentoja Suomeen. Niinpä tunnin varoitusajalla minua tuli sitten taksi noutamaan ja ajomatka Budapestiin alkoi klo 23.00.

 6.  Unkarin Sairaala
  Olisi pitänyt olla KV kelakortti, olin kyllä miettinyt sen tilaamista ennen reissua mutta ajattelin että matkavakuutus on riittävä turva. Euroopassa ainakin EU:n alueella taitaa olla toisinpäin, sillä kelakortilla saat paikallista hoitoa aivan samalla tavalla kuin mitä paikallisetkin asukkaat saavat.
  Olin kahden aikaan yöllä Budapestissä sairaalassa mutta jouduin ihan samalla tavalla jonottamaan kiireellisyyden perusteella lääkärille pääsyä. Puoli kuusi pääsin lääkärille näyttämään koipeani.
  Haava putsattiin nyt melko perusteellisesti ja jalka röntgenkuvattiin. Sain myös Tetanus-rokotteen.
  Vähän ennen seitsemää pääsin pois sairaalasta ja taksilla hotelliin minkä SI oli minulle varannut.
  Hotellilla ensin suoraan aamiaiselle ja sitten huoneeseen nukkumaan!
  Päivän aikana vastailin puhelimeen kun vuorotellen vakuutusyhtiä tai SI soitteli. Jossain vaiheessa iltapäivää alkoi selviämään se että lennän samana iltana Suomeen.

 7.  Takaisin Suomeen
  Illalla oli sitten SI:n tilaama taksikyyti Budan kentälle... On muuten aika iso kaupunki! Puoli tuntia kesti että päästiin ulos kantakaupungin alueelta ja sitten oltiinkin jo heti kentällä. Siellä mulle oli varattu onneksi Business-luokan lento niin ettei tarvinnu jonottaa "tavisten" Check-In jonossa. Siellä kun kävi ainakin yks mummo "huutamassa" että on kiire ja pitää päästä ja pistäkää vauhtia!!! Oi että olin ylpeä Suomalainen!
  Keskiyön aikoihin olin takaisin kotomaassani vain n. 34h onnettomuuden jälkeen. Seuraavana päivänä päivänä kävin vielä näyttämässä haavaa omassa terveyskeskuksessani.

 8.  Keissi "MP laukkujen saanti Suomeen"
  Laukut jätin hotellihuoneeseen lähinnä siksi etten ikinä osannut kuvitella niistä tulevan mitään ongelmaa!
  Ensin nimittäin vak. yhtiöstä sanottiin ettei niiden toimitusta Suomeen makseta... Olin aivan hölmistynyt! Miksei muka??? Soitin heti seuraavana päivänä takaisin vak. yhtiön korvauskäsittelijälle joka lupasi selvittää korvataanko vai ei. Ja lopulta asia oli yksiselitteinen: Koska kyseessä on MP-laukut jotka normaalisti ovat kiinnitettyinä moottoripyörään niin ne kuuluvat kaskon piikkiin... vaikkakin niiden Suomeen postittaminen tms. onkin melko erikoinen korvausasia.
  Olin todella onnekas kun eräs hotellin respatyttönen otti asiakseen hoitaa tämän mun laukkujen saamisen Suomeen (sama tyttö joka järjesti minulle taksin).
  N. viikko onnettomuudesta minulle postitettiin Satu Maresta 4 kollia (yhteensä n. 50kg), eli 3 mp-laukkua plus 1 laatikko missä oli mp-takki sekä kypärä. Viikkoa myöhemmin 2 laatikkoa oli minulla Suomessa ja 2 laatikkoa takaisin lähettäjällä Satu Maressa... Ja Romanian posti jopa PALAUTTI rahaa lähettäjälle koska kaikkea ei oltu saatu vietyä perille... Kaikki laatikot olivat kyllä käyneet Bukarestissa lentokoneella mutta siellä tulli olisi halunnut avata sen mp-laukun jossa oli mun läppäri. Myöskään kypärä ei kuulemma mennyt läpi tullin läpivalaisun... (???)
  Ensimmäinen postitus maksoi 385€ ja lähettäjä sai n. 110€ takaisin.
  Aloimme järkkäämään maakuljetusta Suomeen ja Romanian tyttö löysi maassaan "aktiivisen" rahtiyhtiön Logitrans... ja koska kansainvälisetkin sivut myös löytyivät niin kelpuutin sen vaikka olinkin halunnut että käytetään UPS, FedEx tms kuriiria.
  Viimeiset laatikot lähtivät Romaniasta torstaina 23.7. aamupäivällä... ja maanantaina 27.7. ennen puoltapäivää Romanialainen täysperärekka oli kotioveni edessä antamassa laatikkoa minulle! (Matkaa Satu Maresta Suomeen on n. 1800km!!!)

 9. Pyörä Suomeen
  Samoihin aikoihin kun laukkuja oltiin postittamassa Suomeen lähti myös SUOMALAINEN hinaus/ rahtiyrityksen auto hakemaan Suomesta sitä mun pyörää sieltä Romaniasta! Sillä kesti 5 päivää ajaa paikan päälle ja samat 5 päivää ajaa takaisin! Pyöräni oli torstaina 23.7. AVK:lla ja perjantaina oli tehty korjausarvio (15000€). Pyörä meni lunastukseen.

  T. Mika Kostamo, blogi löytyy osoitteesta gozamite.com