Max Manner

Turusta maailmalle lähtenyt kirjailija Max Manner on sydämeltään motoristi. Max palasi viime kesänä Suomeen 16 vuoden ulkomailla oleskelun jälkeen, rakas harrastus seurasi mukana.

- Aloitin kevarilla vuonna 1981. Kyseessä oli Italo-Harlikka, AMF Harley Davidson, kummallinen enduroa etäisesti muistuttanut laite.

Kevarin jälkeen kului tovi ennen kun Manner palasi jälleen kaksipyöräisten pariin.

- 2012 ostin 800 ccm Suzuki Intruder M800/M50:n, laite sopi hyvin ajamisen uudelleen opetteluun ja sen selässä tulikin viihdyttyä useampi vuosi.

Vuonna 2018 päivitin nykyiseen pyörääni, kun entinen alkoi tuntua hieman pieneltä ja alitehoiselta. Kyseisellä Suzuki VLR 1800 (C1800 tai C109) "Möröllä" ajelen edelleen.

Iso Intruder tarjoaa oikeastaan kaiken sen, mitä moottoripyörältä odotan - siinä on kokoa, näköä, mukavuutta ja tehoa, kohtuullisen luotettavakin Suiza taitaa olla.

Manner pitää isoa custom pyörää itselleen sopivimpana vaihtoehtona.

- Iso custom on rauhallisen kuskin pyörä, jolla pitkäkin matka taittuu mukavasti. Suzuki VLR1800 on kaiken lisäksi poikkeuksellisen suuri oikeastaan joka kantilta, joten se myös huomioidaan liikenteessä kohtuullisen kivasti.

Kun itselläkin on pituutta lähes 190 cm ja painoa reilut sata kiloa, mikään pikku bulevardisportti tai kahvilakilpuri tuskin istuisi muutenkaan kuvaan.

Mörkö painaa lähes 400 kg, joten mikään ihanteellinen kaupunkipyörä se ei välttämättä ole. Suoraa baanaa ja asvaltoituja mutkateitä Suzuki kulkee kuin juna.

"Vaikka vinkkejä aloitteleville motoristeille olisi paljonkin, pari neuvoa nousee aina ylitse muiden: muista järkevä tilannenopeus, ennakoi ja suhtaudu jokaiseen tiellä liikkuvaan autoon potentiaalisena riskitekijänä"

Keski-Euroopassa asuessaan, Manner pääsi nauttimaan monen maan parhaista reiteistä.

- Pyrin tekemään joka kesä muutaman pidemmän reissun. Keski-Euroopassa asuessa Ranska, Saksa ja Belgia tulivat Luxemburgin ohella erityisen tutuiksi.

Sveitsi, Espanja ja Ranska ovat omat suosikkini, niissä riittää nähtävää ja koettavaa, hienoja teitä ja maisemia moneen makuun.

Mörkö oli myös mukava ajella Suomeen Saksan, Tanskan ja Ruotsin kautta.


Kotimaan mutkatiet odottavat tänä kesänä.

- Kotimaassa en ole ehtinyt vielä sen kummempia reissuja tehdä. Viime kesänä ennätin poiketa vain Savonlinnassa ja Vaasassa, muuten ajelut keskittyivät lähinnä Turun seuduille.

Kotimaan kohteista Saimaan seudut ja vaikkapa Puumala on kai pakko mainita. Turkulaisena saaristo on erityisen mieleinen, vaikkapa nyt Saariston rengastie on kokemisen arvoinen (Parainen, Nauvo, Korppoo, Houtskari, Iniö, Kustavi ja Taivassalo).

Tulevan kesän matkat ovat vielä auki, mutta kaverit ovat väläytelleet Pietaria ja Viroa, Latviaa sekä Liettuaa, joten saa nähdä.

"Parasta moottoripyöräilyssä on vapaus, tai ainakin illuusio siitä, monessakin mielessä, niin fyysisesti kuin psyykkisesti. Moottoripyöräilijät kyllä tietävät nämä fiilikset selittämättäkin"

Onko Max Manner yksinäinen susi vai ryhmässä viihtyvä?

- Pidän ryhmässä ajelusta yhtä paljon kuin yksin kurvailusta. Luxemburgissa meillä oli pienimuotoinen prätkäjengi, Desperados, joka jäsenien keski-ikä taisi huidella kuudenkympin tienoilla - vanhoja äijiä eri puolilta maailmaa. Kotimaassa en ole ehtinyt vielä kerhoihin liittyä.

"Nautitaan ja pysytään hengissä tänäkin kesänä - jätetään temppuilut ja kisafiilikset moottoriradoille, tieliikenteessä ajellaan skarppeina"

Max Manner 2020